domingo, 24 de septiembre de 2017

Ukryte możliwości (PL)

Lubiła mieszać smaki kiedy przygotowywała posiłki. Miała godną pozazdroszczenia zdolność przyprawiania ich tak żeby było można odkryć każdy smak i żeby nie było przesycenia, żaden smak nie narzucał się na inne. Wszystko było w doskonalej harmonii. Próbując dań przez nią przyrządzonych człowiek czuł się zaproszony do odkrywania wszystkich ukrytych możliwości, wszystkich możliwych wariantów, które zapowiadały, kryły w sobie jej kulinarne działa sztuki. Tę samą zdolność starała się przenieść do jej codziennego życia. Starała się nie przesycić, nie naciskać zbytnio narzucając jakiś jedyny ustalony sposób patrzenia i odczuwania. Otrzymując zdrową równowagę i harmonie była otwarta na wszystkie możliwości które każdy poranek delikatnie oznajmiał z świetlistą, ciepłą nowością i wiosenną świeżością.

Miłego dnia delikatności. 

(Napisane w wiosenny wrześniowy poranek w Ameryce Południowej w Paragwaju, kiedy na północy jest jesień)

Publicado en castellano el 21 de septiembre de 2016 (en la primavera del sur)

No hay comentarios:

Publicar un comentario